1.Objęrość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego jest równa \(\displaystyle{ 180 \sqrt{3} cm ^{3}}\). Krawędź podstawy ma długość \(\displaystyle{ 6 cm}\).Oblicz wysokość tego graniastosłupa.
2. Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi \(\displaystyle{ 32 \sqrt{3} cm ^{3}}\). Oblicz wysokość graniastosłupa, wiedząc że jest ona dwukrotnie dłuższa od krawędzi podstawy.
Jeśli komuś to pomoże to w zad.1 ma wyjść \(\displaystyle{ 3 \frac{1}{3}}\) a w zad. 2. \(\displaystyle{ 8 cm}\)
Dzięki jeśli ktoś mi to rozwiąże jak widać jestem tępa z matmy;/
Jeszcze mam jedno zad. ale ono ma rysunki więc go nie zapisze;/
wysokość w graniastosłupach
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 19:54
- Płeć: Kobieta
wysokość w graniastosłupach
Ostatnio zmieniony 16 maja 2009, o 20:23 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 223
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
wysokość w graniastosłupach
1.
\(\displaystyle{ 180 \sqrt{3} = \frac{3 \cdot 6 ^{2} \sqrt{3} }{2} \cdot h}\)
2.
\(\displaystyle{ \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4} \cdot 2a=32 \sqrt{3}}\)
Po obliczeniu mnożysz a przez 2 i masz wysokość.
\(\displaystyle{ 180 \sqrt{3} = \frac{3 \cdot 6 ^{2} \sqrt{3} }{2} \cdot h}\)
2.
\(\displaystyle{ \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4} \cdot 2a=32 \sqrt{3}}\)
Po obliczeniu mnożysz a przez 2 i masz wysokość.