Proszę o pomoc w następujących poleceniach oraz o obliczenia i wytłumaczenie.
1. Ile różnej długości przekątnych ma graniastosłup prosty, którego podstawa jest:
a) kwadratem
b) pięciokątem foremnym
c) sześciokątem foremnym
d)* ośmiokątem foremnym ?
2. Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 16 cm, a pole jego podstawy wynosi \(\displaystyle{ 64{cm}^2}\).
Oblicz objętość tego graniastosłupa.
Odcinki w graniastosłupach
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Odcinki w graniastosłupach
Zad.2
\(\displaystyle{ a=b= \sqrt{64} = 8 cm}\)
\(\displaystyle{ d= \sqrt{a^2+b^2+c^2}}\)
\(\displaystyle{ 16^2 = 2 \cdot 8^2+c^2}\)
\(\displaystyle{ c=8 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ V=a^2 \cdot c}\)
\(\displaystyle{ V=64 \cdot 8 \sqrt{2} = 512 \sqrt{2} cm^3}\)
\(\displaystyle{ a=b= \sqrt{64} = 8 cm}\)
\(\displaystyle{ d= \sqrt{a^2+b^2+c^2}}\)
\(\displaystyle{ 16^2 = 2 \cdot 8^2+c^2}\)
\(\displaystyle{ c=8 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ V=a^2 \cdot c}\)
\(\displaystyle{ V=64 \cdot 8 \sqrt{2} = 512 \sqrt{2} cm^3}\)