o ile centymetrów obniżył się poziom wody
-
- Użytkownik
- Posty: 1196
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
o ile centymetrów obniżył się poziom wody
z akwarium o długości 50 cm i szerokości 40 cm odlano 3 l wody. o ile centymetrów obniżył się poziom wody w tym akwarium?
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
o ile centymetrów obniżył się poziom wody
\(\displaystyle{ V=a \cdot b \cdot h}\)
\(\displaystyle{ 3l = 3000 cm^3}\)
\(\displaystyle{ 3000=50 \cdot 40 \cdot h}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{3000}{2000} = \frac{3}{2} = 1,5 cm}\)
poziom wody obnizył sie o 1,5 cm.
\(\displaystyle{ 3l = 3000 cm^3}\)
\(\displaystyle{ 3000=50 \cdot 40 \cdot h}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{3000}{2000} = \frac{3}{2} = 1,5 cm}\)
poziom wody obnizył sie o 1,5 cm.