obliczenie objętości ostrosłupów na podstawie siatki.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
mackocoins
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 12 maja 2009, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

obliczenie objętości ostrosłupów na podstawie siatki.

Post autor: mackocoins »

Witam!

Czy mógłbym prosić o obliczenie objętości siatek ostrosłupów. Dziś miałem pierwszą lekcję i zabardzo tego nie rozumiem . W klasie robiliśmy coś najpierw z przekątną . Wiem , ze wzór na objętość jest V = 1/3 * Pp * H .....

Z góry bardzo dziękuje życzliwym ludziom !

AU
AU
8236e8d0da67fc5cm.jpg (4.34 KiB) Przejrzano 157 razy
[/url]



[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c187e32d6c387227.html]
AU
AU
c187e32d6c387227m.jpg (3.57 KiB) Przejrzano 157 razy
[/url]

[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/63922ff88169c09a.html]
AU
AU
63922ff88169c09am.jpg (3.58 KiB) Przejrzano 157 razy
[/url]
Awatar użytkownika
fryxjer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 27 lis 2006, o 22:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Raciborz
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 23 razy

obliczenie objętości ostrosłupów na podstawie siatki.

Post autor: fryxjer »

Do objętości potrzebujesz jeszcze wysokość, która na siatce nie jest podana. Musisz ją sobie wyprowadzić, także np. w pierwszym przypadku poprowadź sobie przekątną, policz jej połowę. I z twierdzenia pitagorasa policzysz wtedy wysokość \(\displaystyle{ h^{2}=64-a^{2}}\), gdzie a niech będzie połową przekątnej podstawy. Spróbuj sobie złożyć te ostrosłupy, to wszytko będzie jasne. Narysuj sobie rys przestrzenny.
mackocoins
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 12 maja 2009, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

obliczenie objętości ostrosłupów na podstawie siatki.

Post autor: mackocoins »

dzięki , dałem ci +
ODPOWIEDZ