ostrosłup - trójkąt równoboczny o boku a
ostrosłup - trójkąt równoboczny o boku a
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny o boku długości a. Jedna ze ścian bocznych, będąca również trójkątem równobocznym, jest prostopadła do płaszczyzny podstawy. Wykonaj rysunek i oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa.
Odp. \(\displaystyle{ Pb=\frac{((\sqrt{15}+\sqrt{3})*a^2)}{4}}\)
Odp. \(\displaystyle{ Pb=\frac{((\sqrt{15}+\sqrt{3})*a^2)}{4}}\)
Ostatnio zmieniony 12 maja 2009, o 19:10 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
ostrosłup - trójkąt równoboczny o boku a
Zatem pole boczne składa się z :
- trójkąta równobocznego o boku (a)
- dwóch jednakowych trójkątów równoramiennych o ramionach (a) i podstawie (x).
(x) jest przeciwprostokątną w trójkącie o bokach : wysokość podstawy; wysokość ściany (takiej jak podstawa); oraz wspomniany (x).
- trójkąta równobocznego o boku (a)
- dwóch jednakowych trójkątów równoramiennych o ramionach (a) i podstawie (x).
(x) jest przeciwprostokątną w trójkącie o bokach : wysokość podstawy; wysokość ściany (takiej jak podstawa); oraz wspomniany (x).
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 25 wrz 2010, o 10:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Internet
- Podziękował: 2 razy
ostrosłup - trójkąt równoboczny o boku a
Jako że jest to trójkąt równoramienny to wysokość spuszczona z wierzchołka w którym się zbiegają ramiona przecina podstawę na dwie równe części. Następnie liczymy z pitagorasa wysokość ściany bocznej. Wtedy tylko pole ściany bocznej. I wtedy Pb=2*pole ściany równoramiennej + pole ściany równobocznej = wynik zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy
ostrosłup - trójkąt równoboczny o boku a
Czy te trójkąty beda trojkatami rownoramiennymi prostokątnymi ??