Wzór funkcji sześcianu.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
ashlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 24 maja 2008, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy

Wzór funkcji sześcianu.

Post autor: ashlee »

Prosze o pomoc.

Podaj wzór funkcji opisującej długość przekątnej sześcianu o objetości x.
Oblicz wartość tej funkcji dla:
x=8,
x=64
x=1000

Rysunek:
anpb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 20:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Wzór funkcji sześcianu.

Post autor: anpb »

y - długość przekątnej

\(\displaystyle{ y = \sqrt[3]{x} \cdot \sqrt{3}}\)

f(8) = 2\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
f(64) = 4\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
f(1000) = 10\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)

Ostatnio zmieniony 12 maja 2009, o 17:20 przez anpb, łącznie zmieniany 2 razy.
ashlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 24 maja 2008, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy

Wzór funkcji sześcianu.

Post autor: ashlee »

?
ODPOWIEDZ