Objętość prostopadłościanu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Ksk90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 11 sty 2009, o 23:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy
Podziękował: 5 razy

Objętość prostopadłościanu

Post autor: Ksk90 »

Prosiłbym o rozwiązanie wraz z wytłumaczeniem.

Przekątna prostopadłościanu o długości \(\displaystyle{ d}\) tworzy z odpowiednimi ścianami bocznymi kąty o miarach \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\). Wyznacz objętość prostopadłościanu.

Powinno wyjść: \(\displaystyle{ V=d^3 \sin \alpha \sin \beta \sqrt{\cos^2 \alpha - \sin^2 \beta}}\)
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Objętość prostopadłościanu

Post autor: Sherlock »


Nasz prostopadłościan ma wymiary a,b i c.
V=abc
w zielonym trójkącie prostokątnym:
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{b}{d}}\) wyliczysz b
w szarym trójkącie prostokątnym:
\(\displaystyle{ sin\beta= \frac{a}{d}}\) wyliczysz a
jak policzyć c?
możesz policzyć w zielonym trójkącie z cosinusa drugą przyprostokątną (oznaczmy ją x) i potem z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ x^2=a^2+c^2}\)
lub policzyć w szarym trójkącie z cosinusa drugą przyprostokątną (oznaczmy ją y) i potem z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ y^2=b^2+c^2}\)
Ksk90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 11 sty 2009, o 23:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy
Podziękował: 5 razy

Objętość prostopadłościanu

Post autor: Ksk90 »

ok, dzięki teraz już sobie poradzę. A jeszcze jedno pytanie... w jakim programie robisz te "rysunki"?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Objętość prostopadłościanu

Post autor: Sherlock »

Bryły w Blenderze, teksty w... Paincie
Blendera polecam - świetny i darmowy program do grafiki i animacji 3D


http://www.blender.org
ODPOWIEDZ