Ostroslup sciety

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
gosia1516
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 5 lis 2006, o 13:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Ostroslup sciety

Post autor: gosia1516 »

Ostroslup sciety to czesc ostroslupa zawarta pomiedzy jego podstawa i przekrojem laszczyzna rownolegla do podstawy. sciany bocznej tego ostrolsupa scietego sa trapezami, a podstawy wielokatami podobnymi. Ostroslup prawidlowy o V=216cm ^{3} przecieto plaszczyzna rownolegla do podstawy, dzielaca wysokosc tego ostroslupa w stosunku 1:2, liczac od jego wierzcholka. Oblicz objetosc ostroslupa scietego.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Ostroslup sciety

Post autor: piasek101 »

Idzie z tego, że objętość brył podobnych (mały ostrosłup i duży) zmienia się z sześcianem skali podobieństwa.
wilk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 430
Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 37 razy

Ostroslup sciety

Post autor: wilk »

\(\displaystyle{ 0.5 ^{3}= \frac{1}{8}}\)
x+8x=216
x=24

216-24=192\(\displaystyle{ cm ^{3}}\)
192 - objętość tego stożka ściętaego
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Ostroslup sciety

Post autor: piasek101 »

wilk pisze:\(\displaystyle{ 0.5 ^{3}= \frac{1}{8}}\)
x+8x=216
x=24
216-24=192\(\displaystyle{ cm ^{3}}\)
192 - objętość tego stożka ściętaego
Skala podobieństwa nie wynika bezpośrednio z podanego stosunku.
Jeśli odcinki na jakie podzielona jest wysokość to 1x; 2x to skala (większego trójkąta - przekrój ostrosłupa - do mniejszego) wynosi \(\displaystyle{ (2x+1x):1x}\)

Skąd masz drugie równanie (jakaś suma objętości) nie wiem ?
wilk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 430
Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 37 razy

Ostroslup sciety

Post autor: wilk »

oczywiście pomyliłem się ... sorry źle policzyłem skalę podobieństwa... a to co miało być dalej to chciałem zsumować objętości ....
ODPOWIEDZ