Ostrosłup. Narysuj siatkę i oblicz objętość.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
czarna-wymiata
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 27 lut 2006, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Brzeszcze

Ostrosłup. Narysuj siatkę i oblicz objętość.

Post autor: czarna-wymiata »

podstawa ostrosłupa ABCS jest trójkątem prostokątynym o przyprostokątnych |AC|=2 cm i |BC|= 3 cm. Krawędź CS jest prostopadła do podstawy i ma długość 5 cm. Narysuj siatkę tego ostrosłupa i oblicz jego objętość

To jest zadanie które mam zrobić lecz jest to takie zagmatwane ze nie umiem
proszę tegą głowę o odpowiedź...czekam...chodźby na gg

Umieszczaj tematy w odpowiednich działach. Zapoznaj się ze sposobem opisywania tematów. Tym razem zmieniłam C.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Ostrosłup. Narysuj siatkę i oblicz objętość.

Post autor: florek177 »

Wzór na objętość ostrosłupa z pewnością znasz. Pole podstawy- to pole trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych 2 i 3 cm. Wysokością ostrosłupa jest jego krawędź prostopadła do podstawy: H = 5 cm.
ODPOWIEDZ