Z graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego wycięto graniastosłup prawidłowy trójkątny o objetości \(\displaystyle{ 50cm^{3}}\) . Jaka była objetość graniastosłupa sześciokątnego ?
Objętość graniastosłupa sześciokątnego*
- lofi
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 9 lut 2009, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 2 razy
Objętość graniastosłupa sześciokątnego*
jeżeli w odpowiedziach jest podane że ma być \(\displaystyle{ 300cm^{3}}\), to liczysz
stosunek objętości graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego do graniastosłupa prawidłowego trójkątnego razy \(\displaystyle{ 50cm^{3}}\):
a - krawędź podstawy graniastosłupa
h - wysokość graniastosłupa
Objętość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego: \(\displaystyle{ 6(\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4})h}\)
Objętość graniastosłupa prawidłowa trójkątnego: \(\displaystyle{ (\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4})h}\)
stosunek objętości graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego do graniastosłupa prawidłowego trójkątnego razy \(\displaystyle{ 50cm^{3}}\):
a - krawędź podstawy graniastosłupa
h - wysokość graniastosłupa
Objętość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego: \(\displaystyle{ 6(\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4})h}\)
Objętość graniastosłupa prawidłowa trójkątnego: \(\displaystyle{ (\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4})h}\)
Ostatnio zmieniony 11 maja 2009, o 20:01 przez lofi, łącznie zmieniany 1 raz.
- Markius94
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 24 paź 2007, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 1 raz
Objętość graniastosłupa sześciokątnego*
Nie ma odpowiedzi to tego pytania z tyłu ksiązki możesz powiedzieć jak obliczyć ten stosunek? Nie zauważyłem że zedytowałeś posta