W walec o średnicy x i wysokości x wpisano kule i stożek. Oblicz stosunek V kuli : V stożka : V walca.
Wiem, że może wydawać się łatwe, ale naprawdę tak pochrzaniłam, że już nic nie wiem... Błagam pomóżcie...
kula i stożek wpisane w walec
-
- Użytkownik
- Posty: 224
- Rejestracja: 29 maja 2008, o 23:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 54 razy
kula i stożek wpisane w walec
Oto chodzi?
\(\displaystyle{ V_K= \frac{4}{3} \pi( \frac{1}{2}X )^3= \frac{1}{6} \pi X^3}\)
\(\displaystyle{ V_S= \frac{1}{3} \pi( \frac{1}{2}X )^2 X= \frac{1}{12} \pi X^3}\)
\(\displaystyle{ V_W=\pi( \frac{1}{2}X )^2 X= \frac{1}{4} \pi X^3}\)
\(\displaystyle{ V_K : V_S : V_W = \frac{1}{6}:\frac{1}{12}:\frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ V_K= \frac{4}{3} \pi( \frac{1}{2}X )^3= \frac{1}{6} \pi X^3}\)
\(\displaystyle{ V_S= \frac{1}{3} \pi( \frac{1}{2}X )^2 X= \frac{1}{12} \pi X^3}\)
\(\displaystyle{ V_W=\pi( \frac{1}{2}X )^2 X= \frac{1}{4} \pi X^3}\)
\(\displaystyle{ V_K : V_S : V_W = \frac{1}{6}:\frac{1}{12}:\frac{1}{4}}\)