Witam ,
Mam pytanie, czy ten wzór \(\displaystyle{ Pc= \frac{a \sqrt{3} }{4} * \frac{1}{2} ah}\) jest dobry do obliczania Pc ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ?
Oraz czy ten wzór \(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} * \frac{a \sqrt{3} }{4}*H}\) jest dobry?
wzory ostrosłup prawidłowy trójkatny
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 8 mar 2009, o 09:27
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 41 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 224
- Rejestracja: 29 maja 2008, o 23:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 54 razy
wzory ostrosłup prawidłowy trójkatny
Powinno być: \(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} * \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}*H}\)
Wzór na pole powierzchni całkowitej jest zły. Można go wyprowadzić dla a - krawędź podstawy H- wysokość ostrosłupa otrzymamy coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} + 3* \frac{1}{2}a* \sqrt{H^2 + \frac{a^2}{12} }}\)
Wzór na pole powierzchni całkowitej jest zły. Można go wyprowadzić dla a - krawędź podstawy H- wysokość ostrosłupa otrzymamy coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} + 3* \frac{1}{2}a* \sqrt{H^2 + \frac{a^2}{12} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 8 mar 2009, o 09:27
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 41 razy
wzory ostrosłup prawidłowy trójkatny
Hymm a nie może być :
\(\displaystyle{ Pc= \frac{ a^{2} \sqrt{3} }{4}* \frac{3}{2} ah}\)
\(\displaystyle{ Pc= \frac{ a^{2} \sqrt{3} }{4}* \frac{3}{2} ah}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 224
- Rejestracja: 29 maja 2008, o 23:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 54 razy
wzory ostrosłup prawidłowy trójkatny
Mogło by być gdyby h oznaczało wysokość ściany bocznej i zamiast "*" był "+". Wysokość ściany bocznej to co innego niż wysokość ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 8 mar 2009, o 09:27
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 41 razy