Dwie krawedzie ostroslupa trojkatnego zawierajace sie w prostych skosnych maja dlugosc b , zas pozostale krawedzie maja dlugosc a. Wyznacz objetosc ostroslupa.
z gory dzieki
Objetosc ostroslupa z prostymi skosnymi
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
Objetosc ostroslupa z prostymi skosnymi
Najpierw prawidłowy rysunek sobie zrób.
Potem z Pitagorasa wysokość w podstawie padającą na bok \(\displaystyle{ b}\) policz: \(\displaystyle{ h= \sqrt{a ^{2}- \frac{1}{4}b ^{2}}}\)
Teraz 2 Pitagorasy żeby obliczyć wysokość ostrosłupa:
\(\displaystyle{ \begin{cases} H ^{2}+x ^{2}=h ^{2} \\ H ^{2}+(h-x) ^{2}=b ^{2}\end{cases}}\)
Po odjęciu stronami wyliczymy sobie \(\displaystyle{ x}\):
\(\displaystyle{ x= \frac{a ^{2}- \frac{3}{4}b ^{2}}{h}}\)
Teraz wracamy do jednego z równań i wyliczamy \(\displaystyle{ H}\):
\(\displaystyle{ H= \frac{b \sqrt{a ^{2}- \frac{1}{2}b ^{2}}}{h}}\)
Teraz wzór na objętość:
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{6} \cdot b \cdot h \cdot H= \frac{1}{6}b ^{2} \sqrt{a ^{2}- \frac{1}{2}b ^{2}}}\)
Potem z Pitagorasa wysokość w podstawie padającą na bok \(\displaystyle{ b}\) policz: \(\displaystyle{ h= \sqrt{a ^{2}- \frac{1}{4}b ^{2}}}\)
Teraz 2 Pitagorasy żeby obliczyć wysokość ostrosłupa:
\(\displaystyle{ \begin{cases} H ^{2}+x ^{2}=h ^{2} \\ H ^{2}+(h-x) ^{2}=b ^{2}\end{cases}}\)
Po odjęciu stronami wyliczymy sobie \(\displaystyle{ x}\):
\(\displaystyle{ x= \frac{a ^{2}- \frac{3}{4}b ^{2}}{h}}\)
Teraz wracamy do jednego z równań i wyliczamy \(\displaystyle{ H}\):
\(\displaystyle{ H= \frac{b \sqrt{a ^{2}- \frac{1}{2}b ^{2}}}{h}}\)
Teraz wzór na objętość:
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{6} \cdot b \cdot h \cdot H= \frac{1}{6}b ^{2} \sqrt{a ^{2}- \frac{1}{2}b ^{2}}}\)
Ostatnio zmieniony 11 maja 2009, o 15:34 przez mcbob, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 568
- Rejestracja: 29 sty 2009, o 13:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 230 razy
Objetosc ostroslupa z prostymi skosnymi
ja tez znam odpowiedź ), prawidlowa:
\(\displaystyle{ \frac{b^2}{6} \sqrt{ \frac{2a^2-b^2}{2} }}\)
zalezalo by mi bardziej nad rozwiazaniem krok po kroku...
jezeli ktos jest w stanie to zrobic, to z gory dzieki
\(\displaystyle{ \frac{b^2}{6} \sqrt{ \frac{2a^2-b^2}{2} }}\)
zalezalo by mi bardziej nad rozwiazaniem krok po kroku...
jezeli ktos jest w stanie to zrobic, to z gory dzieki