Udowodnic, ze sciany boczne sa trojkatami prostokatnymi

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
gosia1516
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 5 lis 2006, o 13:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Udowodnic, ze sciany boczne sa trojkatami prostokatnymi

Post autor: gosia1516 »

Podstawa ostroslupa jest prostokat ABCD, a krawedz SA jest prostopadla do podstawy. Wykaz, ze wszystkie sciany boczne sa trojkatami prostokatnymi. Sporzadz rysunek
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1100
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

Udowodnic, ze sciany boczne sa trojkatami prostokatnymi

Post autor: Ateos »

widac, ze \(\displaystyle{ \sphericalangle SAB= \sphericalangle SAD= \sphericalangle SBC= \sphericalangle SDC=90^{0}}\) wynika to z tw. o trzech prostopadlych(nazywajac to matematycznie)
ODPOWIEDZ