Obliczanie objętości ostrosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 18 kwie 2009, o 17:10
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 4 razy
Obliczanie objętości ostrosłupa.
Krawędź boczna szałasu w kształcie ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 2m i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45 stopni. Ile waży powietrze wypełniające ten szałas, jeśli \(\displaystyle{ 1m^{3}}\) powietrza waży 1.2 kg?
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 14 kwie 2009, o 01:40
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 49 razy
Obliczanie objętości ostrosłupa.
a - krawędź podstawy
H - wysokość ostrosłupa
b - krawędź boczna ostrosłupa
\(\displaystyle{ H=\frac{1}{2} a \sqrt{2}\\
b=H \sqrt{2}\\
H= \sqrt{2} = \frac{1}{2} a \sqrt{2}\\
a=2\\}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} a^2 \cdot H = \frac{4\sqrt{2}}{3} \approx 1,89\\
1,89 \cdot 1,2= 2,268 kg\\}\)
H - wysokość ostrosłupa
b - krawędź boczna ostrosłupa
\(\displaystyle{ H=\frac{1}{2} a \sqrt{2}\\
b=H \sqrt{2}\\
H= \sqrt{2} = \frac{1}{2} a \sqrt{2}\\
a=2\\}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} a^2 \cdot H = \frac{4\sqrt{2}}{3} \approx 1,89\\
1,89 \cdot 1,2= 2,268 kg\\}\)