graniastoslup czworokątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
magdaa142
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 10 maja 2009, o 10:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lublin
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 1 raz

graniastoslup czworokątny

Post autor: magdaa142 »

Potrzebuje pomocy w rozwiązaniu zadania:

Wysokość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 4(pierwiastki) z 6cm, i tworzy z przekątną graniastosłupa kąt 30(stopni). Oblicz objętość i pole tego graniastosłupa.
Z góry dziękuje za pomoc.
Martinsgall
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 328
Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 52 razy

graniastoslup czworokątny

Post autor: Martinsgall »

AU
AU
gr_05.gif (18.13 KiB) Przejrzano 88 razy
Ostatnio zmieniony 10 maja 2009, o 16:31 przez Martinsgall, łącznie zmieniany 1 raz.
magdaa142
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 10 maja 2009, o 10:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lublin
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 1 raz

graniastoslup czworokątny

Post autor: magdaa142 »

aaa o dzięki...sorki jescze ale nie wiem jak tą przekątną...moze mi tkoś pomoc...?
Martinsgall
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 328
Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 52 razy

graniastoslup czworokątny

Post autor: Martinsgall »

Poprawiona wersja
tg\(\displaystyle{ 60^{o}= \frac{H}{ a\sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ a=4}\)

\(\displaystyle{ V= a^{2}*H}\)
\(\displaystyle{ V=16\sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ P= 2 \cdot a^{2}+4 \cdot a \cdot H}\)
Ostatnio zmieniony 10 maja 2009, o 16:31 przez Martinsgall, łącznie zmieniany 1 raz.
magdaa142
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 10 maja 2009, o 10:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lublin
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 1 raz

graniastoslup czworokątny

Post autor: magdaa142 »

juz nie trzeba...sama doszlam dzięki wzystkim ktorzy probowali pomoc
Awatar użytkownika
rozkminiacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 465
Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 36 razy

graniastoslup czworokątny

Post autor: rozkminiacz »

po co tu jakies tw sinusow i inne cyrki? wystarczy wyliczyc za pomoca funkcji trygonometrycznych przekatna podstawy ktora ozna jest \(\displaystyle{ a\sqrt{2}}\) pozniej z wyliczonego a ktore wychodzi 4
wyliczamy PP no i pozniej juz wiadomo
Martinsgall
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 328
Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 52 razy

graniastoslup czworokątny

Post autor: Martinsgall »

.
Awatar użytkownika
Damian905
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 2 sty 2008, o 17:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 16 razy

graniastoslup czworokątny

Post autor: Damian905 »

Ja jestem jednak ciekaw Martinsgall, jak doszedles do tego ze kat pomiedzy wysokoscia graniastoslupa a przekatna podstawy wynosi 135 stopni. Dla mnie to jest kat prosty
Martinsgall
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 328
Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 52 razy

graniastoslup czworokątny

Post autor: Martinsgall »

heh pomyliłem się, zauważyłem i zmieniłem -- 10 maja 2009, 16:35 --widać miałem chwilowe zamroczenie robiąc to zad, ale dzięki temu autor zadania sam doszedł do wyniku, czyli wyszło na dobre
ODPOWIEDZ