Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania. Oto jego treść: Dach altanki ma kształt ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o wymiarach podanych na rysunku. Ile metrów kwadratowych papy należy zakupić na pokrycie tego dachu. Dolicz 10% papy na złączenia.
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Pole graniastosłupa czworokątnego
-
- Użytkownik
- Posty: 328
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 52 razy
Pole graniastosłupa czworokątnego
sa tam trójkaty rownoramienne czyli ich wysokosc mozesz obliczyc np z tw pitagorasa \(\displaystyle{ h^{2}= (2 \frac{1}{6}) ^{2}- 2^{2}}\)
majac wysokość i podstawe trójkąta liczysz jego pole
no i dalej to juz chyba proste
majac wysokość i podstawe trójkąta liczysz jego pole
no i dalej to juz chyba proste
Pole graniastosłupa czworokątnego
Coś jest nie tak :/
Wychodzi mi tak:
\(\displaystyle{ H=\frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ Pb=\frac{a \cdot h}{2}}\)
\(\displaystyle{ Pb=\frac{4 \cdot \frac{1}{6} }{2}}\)
\(\displaystyle{ Pb=\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ Pp= a^{2}}\)
\(\displaystyle{ Pp= 4^{2}}\)
\(\displaystyle{ Pp= 16}\)
Pc=Pp+Pb
\(\displaystyle{ Pc=16+\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ Pc=16\frac{1}{3}}\)
10% z \(\displaystyle{ 16\frac{1}{3}}\) = 1,6
Poszukałem odpowiedzi do tego zadania i powinno wyjść \(\displaystyle{ 7\frac{1}{3}}\), lecz nie wiem co zrobić by taki był wynik. Proszę o pomoc.
Wychodzi mi tak:
\(\displaystyle{ H=\frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ Pb=\frac{a \cdot h}{2}}\)
\(\displaystyle{ Pb=\frac{4 \cdot \frac{1}{6} }{2}}\)
\(\displaystyle{ Pb=\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ Pp= a^{2}}\)
\(\displaystyle{ Pp= 4^{2}}\)
\(\displaystyle{ Pp= 16}\)
Pc=Pp+Pb
\(\displaystyle{ Pc=16+\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ Pc=16\frac{1}{3}}\)
10% z \(\displaystyle{ 16\frac{1}{3}}\) = 1,6
Poszukałem odpowiedzi do tego zadania i powinno wyjść \(\displaystyle{ 7\frac{1}{3}}\), lecz nie wiem co zrobić by taki był wynik. Proszę o pomoc.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Pole graniastosłupa czworokątnego
1. Policz jeszcze raz wysokość ściany bocznej h:
\(\displaystyle{ h^{2}= (2 \frac{1}{6}) ^{2}- 2^{2}}\)
\(\displaystyle{ h^2=( \frac{13}{6})^2-2^2}\)
...
\(\displaystyle{ h= \frac{5}{6}}\)
2.
\(\displaystyle{ Pb=4 \cdot \frac{a \cdot h}{2}}\)
3. Nie potrzeba liczyć pola podstawy Pp ponieważ papą pokrywamy tylko Pb dachu altanki
4. Popraw obliczenia a wynik otrzymasz jak należy
\(\displaystyle{ h^{2}= (2 \frac{1}{6}) ^{2}- 2^{2}}\)
\(\displaystyle{ h^2=( \frac{13}{6})^2-2^2}\)
...
\(\displaystyle{ h= \frac{5}{6}}\)
2.
Pole powierzchni bocznej w tym ostrosłupie to pole 4 identycznych trójkątów czyli:DiKei pisze:\(\displaystyle{ Pb=\frac{a \cdot h}{2}}\)
\(\displaystyle{ Pb=4 \cdot \frac{a \cdot h}{2}}\)
3. Nie potrzeba liczyć pola podstawy Pp ponieważ papą pokrywamy tylko Pb dachu altanki
4. Popraw obliczenia a wynik otrzymasz jak należy