Objetosc ostroslupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Danlew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 13:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z przed komputera
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 2 razy

Objetosc ostroslupa

Post autor: Danlew »

Dany jest ostroslup prawidlowy czworokatny, w ktorym poprowadzono plaszczyzne rownolegla do podstawy ostroslupa i dzielaca wysokosc figury w stosunku 2:3 ( liczac od wierzcholka ). Objetosc ostroslupa scietego wynosi 468 cm szesciennych. Oblicz objetosc malego ostroslupa.
Prosze o pomoc.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Objetosc ostroslupa

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ V_{m}}\)-objętość małego ostrosłupa
\(\displaystyle{ V_{s}}\)-objętość ściętego ostrosłupa
\(\displaystyle{ V_{d}}\)-objętość dużego ostrosłupa
Ostrosłup mały jest podobny do dużego w skali
\(\displaystyle{ k=\frac{2}{5}}\)
Stosunek objętości jest równy sześcianowi skali podobieństwa
\(\displaystyle{ \begin{cases} V_{d}=V_{m}+V_{s} \\ \frac{V_{m}}{V_{d}}=k^3 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} V_{d}=V_{m}+468 \\ \frac{V_{m}}{V_{d}}=( \frac{2}{5} )^3 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ