Witam mam problem z tymi zadaniami:
1.Oblicz pole i objętość prostopadłościanu o wymiarach:
a)4x7x9cm
b)sześcianu o krawędzi:8cm
2.Oblicz wysokość prostopadłościanu:
a)o podstawie:7x3cm i objętości v=189cm3
b)o podstawie:12x4cm i objętości v=120cm3
3.Oblicz długość krawędzi podstawy w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym o wysokości h=13cm i objętości v=1053cm3
4.Oblicz wysokość h prostopadłościanu o podstawie 5x6cm i polu całkowitym Pc=236cm3
b)dany jest prostopadłościan o wysokości h=5cm,w którym jedna z krawędzi podstawy ma długość 7cm.Pc=286cm3.Oblicz długość drugiej krawędzi podstawy.
5.Oblicz długość krawędzi sześcianu:
a)o objętości v=512cm3
b)o polu całkowitym Pc=726cm3
Problem z obliczaniem objętości
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 27 maja 2007, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 65 razy
Problem z obliczaniem objętości
Każde zadanie jest z wykorzystaniem wzoru na objętość graniastosłupa oraz na pole powierzchni.
Znasz wzory, jeżeli nie jesteś pewien, co do rozwiązania zadania wykonaj rysunek.
Napisz czego nie rozumiesz, bo nie wierze, że nie potrafisz rozwiązać ani jednego zadania
Znasz wzory, jeżeli nie jesteś pewien, co do rozwiązania zadania wykonaj rysunek.
Napisz czego nie rozumiesz, bo nie wierze, że nie potrafisz rozwiązać ani jednego zadania