Witam mam problem.
Proszę o dokładne rozpisanie wszelkich obliczeń, abym wiedział o co chodzi.
Za wszelki trud włożony w udzielenie mi pomocy bardzo dziękuję.
1. Jak zmieni się objętość prostopadłościanu, gdy każdy jego wymiar:
a) zwiększymy dwukrotnie
b) zmniejszymy dwukrotnie
2. Z nieszczelnego kranu co 2 sekundy spada kropla wody. Każda kropla ma objętość \(\displaystyle{ 200{mm}^3}\).
Ile litrów wody wycieka z tego kranu w ciągu doby ?
3.* Deska podłogowa ma grubość 2,5 cm. Masz do dyspozycji \(\displaystyle{ 3{m}^3}\) takich desek.
Jak dużą powierzchnię możesz nimi pokryć ?-- 6 maja 2009, o 20:46 --Już potrafię wykonać zadanie 1.
Rozumiem i wykonuję je spokojnie...
Pozostały tylko 2 pozostałe.
Objętość prostopadłościanu Teoria obliczania pola, jednostki
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Objętość prostopadłościanu Teoria obliczania pola, jednostki
3.
\(\displaystyle{ 3m^3=3\cdot 100^3cm^3}\)
\(\displaystyle{ 3\cdot 100^3cm^3:2,5cm=...}\)
\(\displaystyle{ 3m^3=3\cdot 100^3cm^3}\)
\(\displaystyle{ 3\cdot 100^3cm^3:2,5cm=...}\)
- BestPlay
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 6 maja 2009, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
Objętość prostopadłościanu Teoria obliczania pola, jednostki
Coś tutaj nie tak... Całkowicie nie rozumiem harmonogramu wykonania tego zadania...piasek101 pisze:3.
\(\displaystyle{ 3m^3=3\cdot 100^3cm^3}\)
\(\displaystyle{ 3\cdot 100^3cm^3:2,5cm=...}\)
Gdybyś mógł opisz jeszcze i popraw obliczenia...
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Objętość prostopadłościanu Teoria obliczania pola, jednostki
Zrozumieć nie musiałeś - ale mogłeś.BestPlay pisze:Coś tutaj nie tak... Całkowicie nie rozumiem harmonogramu wykonania tego zadania...
Gdybyś mógł opisz jeszcze i popraw obliczenia...
Poprawiać nie ma czego.
Co do zadania :
\(\displaystyle{ 1m^3=1m\cdot 1m\cdot 1m = 100cm\cdot 100cm\cdot 100cm=100^3cm^3}\) (zatem zaczaisz skąd wcześniejsza pierwsza linijka mojej podpowiedzi).
Dalej :
objętość desek = pole desek razy ich grubość
Z tego : pole = objętość : grubość
- BestPlay
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 6 maja 2009, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
Objętość prostopadłościanu Teoria obliczania pola, jednostki
Heh może to i banalne, ale nadal za bardzo nie mogę dokończyć tego zadania...
Proszę napisz dalszą część obliczeń bo nie wiem jak to rozpisać...
Wiem tylko że wynik wynosi \(\displaystyle{ 120{m}^3}\)
Proszę napisz dalszą część obliczeń bo nie wiem jak to rozpisać...
Wiem tylko że wynik wynosi \(\displaystyle{ 120{m}^3}\)