Odcinki w graniastosłupach

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
emilka2909
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 16 lut 2009, o 21:23
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

Odcinki w graniastosłupach

Post autor: emilka2909 »

JAk obliczyć przekątną graniastosłupa prawidłowego-- 6 maja 2009, o 18:17 --Jaką długość ma przekątna sześcianu o krawędzi 10 cm
Jaki jest wzór na długość przekątnej sześcianu o krawędzi a
Jaką objętość ma sześcian o przekątnej długości 1 m
Jakie pole powierzchnima sześcian o przekątnej długości p
izzzi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 4 maja 2009, o 10:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków/Nysa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 8 razy

Odcinki w graniastosłupach

Post autor: izzzi »

a) b)
policz sobie przekątną podstawy i potem z korzystaj z twierdzenia Pitagorasa obliczająć przekątną sześcianu przykładowo w punkcie b) przekątna podstawy to \(\displaystyle{ b= a\sqrt{2}}\) (to mozesz policzyć z tw Pitagorasa \(\displaystyle{ a^{2}+a^{2}=b^{2}}\)) jak masz już b to znowu stosujesz twierdzenie pitagorasa i przekątną d liczysz \(\displaystyle{ d^{2}=( (a\sqrt{2})^{2}+a^{2})}\) zatem d wynosi \(\displaystyle{ a\sqrt{3}}\)
d)c) - spróbuj sama (c- prawie to samo tylko odwrotnie )
ODPOWIEDZ