Oblicz pola powierzchni

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
piotr3k11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 maja 2009, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Oblicz pola powierzchni

Post autor: piotr3k11 »

Dzien dobry.
Mam wg. mnie trudne zadanie z matmy, i nie moge sobie z nim poradzic wszystko jest wyjasnione na obrazku :


zad. 5.

Jezeli ktos bedzie w stanie pomoc (chociazby 2 ostatnie przyklady) bede wdzieczny.
grusia18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 27 gru 2007, o 11:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dębica
Podziękował: 10 razy

Oblicz pola powierzchni

Post autor: grusia18 »

..
Ostatnio zmieniony 6 maja 2009, o 18:14 przez grusia18, łącznie zmieniany 1 raz.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Oblicz pola powierzchni

Post autor: anna_ »

a)
a-krawędź podstawy
h-wysokość ściany bocznej
Poprowadź wysokość ściany bocznej z wierzchołka do środka krawędzi bocznej.
Policz ją z Pitagorasa.
\(\displaystyle{ P_{c}=a^2+4 \cdot \frac{ah}{2}}\)

b)
Poprowadź wysokość ściany bocznej z wierzchołka do środka krawędzi bocznej.
Policz ją z Pitagorasa.
\(\displaystyle{ P_{c}= \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}+3 \cdot \frac{ah}{2}}\)

c)
Poprowadź wysokość ściany bocznej z wierzchołka do środka krawędzi bocznej.
Policz ją z Pitagorasa.
\(\displaystyle{ P_{c}= 6\cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}+6\cdot \frac{ah}{2}}\)
piotr3k11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 maja 2009, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Oblicz pola powierzchni

Post autor: piotr3k11 »

dzieki jestes boska
ODPOWIEDZ