V ostrosłupa, dane: pole ściany bocznej, kąt przy podstawie

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
adacho90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 24 cze 2008, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 41 razy

V ostrosłupa, dane: pole ściany bocznej, kąt przy podstawie

Post autor: adacho90 »

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym pole powierzchni jednej ściany bocznej równa się \(\displaystyle{ S}\). Kąt płaski ściany bocznej przy wierzchołku ostrosłupa równa się \(\displaystyle{ 2\alpha}\). Oblicz objętość tego ostrosłupa.


liczyłem to przedstawiając wysokość ostrosłupa raz za pomocą wysokości ściany bocznej, raz za pomocą ściany bocznej (2x twierdzenie Pitagorasa). Długo mi to wyszło i nie wiem czy dobrze, byłbym wdzięczny gdyby mi ktoś powiedział jak to można szybciej zrobić.
Ostatnio zmieniony 6 maja 2009, o 17:16 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

V ostrosłupa, dane: pole ściany bocznej, kąt przy podstawie

Post autor: florek177 »

Ściana boczna: \(\displaystyle{ \,\,\, a \, h = 2 \, S \,\,\,}\) ; oraz \(\displaystyle{ \,\,\, \frac{a}{2 \, h} = tg(\alpha) \,\,\,}\) --> \(\displaystyle{ a = 2 \, \sqrt{S \, tg(\alpha)} \,\,\,}\) ; \(\displaystyle{ \,\,\, h = \sqrt{\frac{S}{tg(\alpha)}} \,\,\,}\) ; \(\displaystyle{ H^{2} = h^{2} - (\frac{a}{2})^2}\)
ODPOWIEDZ