Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
hulietta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 17:11
Płeć: Kobieta
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 3 razy

Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: hulietta »

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość ma długość H, a kąt między sąsiednimi ścianami bocznymi ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\). Wyznacz objętość tego ostrosłupa.

Odp: \(\displaystyle{ \frac{2}{3}H^{3}(\tg^{2} \frac{ \alpha }{2}-1)}\)

uprzejmie proszę o pomoc w rozwiązaniu
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: anna_ »


Obliczam \(\displaystyle{ |BO|}\)
\(\displaystyle{ |BO|=|\frac{1}{2}AB|\\
|BO|= \frac{a \sqrt{2} }{2}}\)


Obliczam \(\displaystyle{ |EO|}\)
\(\displaystyle{ tg{\frac{\alpha}{2}}= \frac{|BO|}{|EO|}\\
|EO|= \frac{\frac{a \sqrt{2} }{2}}{tg{\frac{\alpha}{2}}}\\
|EO|= \frac{a \sqrt{2} }{2tg{\frac{\alpha}{2}}}}\)


Obliczam \(\displaystyle{ |AE|}\)
\(\displaystyle{ |AE|^2=|AO|^2-|EO|^2\\
|AE|^2=( \frac{a \sqrt{2} }{2} )^2-(\frac{a \sqrt{2} }{2tg{\frac{\alpha}{2}}})^2\\
|AE|= \frac{a \sqrt{2} \sqrt{{tg^2{\frac{\alpha}{2}}-1}} }{2tg{\frac{\alpha}{2}}}}\)


Obliczam \(\displaystyle{ P_{p}}\)
Trójkąty AOS i AOE są podobne
\(\displaystyle{ \frac{|SO|}{|AO|} = \frac{|EO|}{|AE|}\\
\frac{H}{\frac{a \sqrt{2} }{2}} = \frac{\frac{a \sqrt{2} }{2tg{\frac{\alpha}{2}}}}{ \frac{a \sqrt{2} \sqrt{{tg^2{\frac{\alpha}{2}}-1}} }{2tg{\frac{\alpha}{2}}}}\\
\frac{2H}{a \sqrt{} 2} = \frac{1}{ \sqrt{{tg^2{\frac{\alpha}{2}}-1}} }\\
a^2=2H^2(tg^2{\frac{\alpha}{2}}-1)}\)


Obliczam \(\displaystyle{ V}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}a^2H\\
V=\frac{1}{3}\cdot 2H^2(tg^2{\frac{\alpha}{2}}-1) \cdot H\\
V= \frac{2}{3}H^3(tg^2{\frac{\alpha}{2}}-1)}\)
Ostatnio zmieniony 19 paź 2011, o 15:52 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
hulietta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 17:11
Płeć: Kobieta
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 3 razy

Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: hulietta »

dziękuję bardzo )
ODPOWIEDZ