Elo. mam takie zadanie z matmy, i nie mogę go rozwiązać.. ;/
mógłby ktoś pomóc ?
a brzmi tak:
Z akwarium o długości 50 cm i 40 cm odlano 3 l wody.
O ile centymetrów obniżył się poziom wody w tym akwarium?
wiem, może jest proste, ale nie umiem rozwiązać
pozderki
graniastosłupy, objętość
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 4 maja 2009, o 19:51
- Płeć: Kobieta
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
graniastosłupy, objętość
\(\displaystyle{ V=a \cdot b \cdot H}\)
a=40cm
b=50cm
H=x cm
\(\displaystyle{ 1l = 1000 cm^3}\)
\(\displaystyle{ 3l= 3000 cm^3}\)
\(\displaystyle{ 3000 = 40 \cdot 50 \cdot x}\)
\(\displaystyle{ 2000x=3000}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{3000}{2000} = \frac{3}{2} = 1,5 cm}\)
a=40cm
b=50cm
H=x cm
\(\displaystyle{ 1l = 1000 cm^3}\)
\(\displaystyle{ 3l= 3000 cm^3}\)
\(\displaystyle{ 3000 = 40 \cdot 50 \cdot x}\)
\(\displaystyle{ 2000x=3000}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{3000}{2000} = \frac{3}{2} = 1,5 cm}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 4 maja 2009, o 19:51
- Płeć: Kobieta
graniastosłupy, objętość
bardzo Ci dziękuję, moge wiedziec w której jesteś klasie, że rozwiązałaś to zadanie bez problemu?
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
graniastosłupy, objętość
A czy tylko osoby chodzące do szkoły mogą umieć rozwiazać tak proste zadanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 4 maja 2009, o 19:51
- Płeć: Kobieta
graniastosłupy, objętość
mam pytanie, nie rozumiem tego, dlaczego tutaj napisałaś, że te 3l to objętość całego akwarium. po prostu nie wiem. z góry dzięki jesli mi wytłumaczysz
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
graniastosłupy, objętość
3 litry to nie objetość akwarium tylko objetość tego co wylano w przeliczeniu na \(\displaystyle{ cm^3}\)
którą liczymy tak z takiego samego wzoru jak objetość całego akwarium tylko różnią się wysokościami
którą liczymy tak z takiego samego wzoru jak objetość całego akwarium tylko różnią się wysokościami