Oblicz Pc
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 27 gru 2007, o 11:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dębica
- Podziękował: 10 razy
Oblicz Pc
Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wynisi 108, a wysokość podstawy, krawędź podstawy i wysokość graniastosłupa (w podanej kolejności) tworzą ciąg geometryczny. oblicz Pc
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Oblicz Pc
Układ równań, w jednym równaniu zależność objętości graniastosłupa, w drugim zależność pomiędzy bokami zgodnie z definicją ciągu geometrycznego... jeśli nie umiesz tego zapisać, powiem, co dalej
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Oblicz Pc
Podstawa jest trójkątem równobocznym, którego wysokość obliczamy ze wzoru
\(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\)
stosunek boku tego trójkąta do wysokości jest taki sam, jak stosunek wysokości graniastosłupa do boku podstawy (z definicji ciągu geometrycznego), objętość graniastosłupa obliczysz ze wzoru
\(\displaystyle{ V=P_ph}\)
podstaw dane, ułóż odpowiednie równania i rozwiąż...
\(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\)
stosunek boku tego trójkąta do wysokości jest taki sam, jak stosunek wysokości graniastosłupa do boku podstawy (z definicji ciągu geometrycznego), objętość graniastosłupa obliczysz ze wzoru
\(\displaystyle{ V=P_ph}\)
podstaw dane, ułóż odpowiednie równania i rozwiąż...