ostrosłup prawidł. czw. .....

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
girl9393
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 4 maja 2009, o 13:29
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

ostrosłup prawidł. czw. .....

Post autor: girl9393 »

Witam

zad. 1
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna jest nachylona do podstawy pod kątem 30 stopni. Krawędź podstawy ma \(\displaystyle{ 5\sqrt{3}}\) Obl. Obj.

wiec;
V= Pp x h
Pp=[ \(\displaystyle{ (5sqrt{3})^{2}}\) \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) ] /4 * H
ale ile wynosi H???


mogę poprosić o rys. i o pomoc??? ;(
Awatar użytkownika
krzywy1607
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 166
Rejestracja: 25 mar 2007, o 10:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 35 razy

ostrosłup prawidł. czw. .....

Post autor: krzywy1607 »

Pp = \(\displaystyle{ \frac{a^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
Za "a" podstawiasz \(\displaystyle{ 5 \sqrt{3}}\)

H natomiast można obliczyć z funkcji trygonometrycznych.

Rysunek bardzo podobny do tego tutaj:
122443.htm

\(\displaystyle{ h _{p} = \frac{a \sqrt{3} }{2}}\) - wysokość trójkąta który jest w podstawie
\(\displaystyle{ tg\ 30= \frac{H}{(1/3)h _{p} }}\)

Z tego można już policzyc H.

I wtedy V=1/3*Pp*H
ODPOWIEDZ