Graniastosłupy i ostrosłupy.
Graniastosłupy i ostrosłupy.
Witam! Mam do zrobienia 5 zadań, a z matematyki jestem dosyc słaby, no więc:
1. Podstawą graniastosłupa jest romb. Długości przekątnych podstawy i wysokośc graniastosłupa mają się do siebie jak 1 : 2 : 4. Objętośc graniastosłupa wynosi 32cm ^{3}. Oblicz długośc krawędzi podstawy tego graniastosłupa.
2. Do akwarium, którego podstawa jest prostokątem o bokach 20cm i 40cm, wlewamy 2 l wody, a następnie wkładamy metalowy klocek sześcienny o krawędzi 8cm. Czy poziom wody podniesie się na tyle, by woda całkowicie przykryła klocek?
3. Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest 4 razy większe od pola podstawy. Krawędź podstawy ma długośc 6cm. Oblicz objętośc tego ostrosłupa.
4. Krawędź sześcianu ma długośc 8cm. Oblicz pole tego przekroju sześcianu, który jest sześciokątem foremnym.
5. Prostopadłościan ma krawędzie długości 3cm, 4cm i 5cm. Oblicz pole największego prostokątnego przekroju tego prostopadłościanu.
Z góry dzięki za pomoc
1. Podstawą graniastosłupa jest romb. Długości przekątnych podstawy i wysokośc graniastosłupa mają się do siebie jak 1 : 2 : 4. Objętośc graniastosłupa wynosi 32cm ^{3}. Oblicz długośc krawędzi podstawy tego graniastosłupa.
2. Do akwarium, którego podstawa jest prostokątem o bokach 20cm i 40cm, wlewamy 2 l wody, a następnie wkładamy metalowy klocek sześcienny o krawędzi 8cm. Czy poziom wody podniesie się na tyle, by woda całkowicie przykryła klocek?
3. Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest 4 razy większe od pola podstawy. Krawędź podstawy ma długośc 6cm. Oblicz objętośc tego ostrosłupa.
4. Krawędź sześcianu ma długośc 8cm. Oblicz pole tego przekroju sześcianu, który jest sześciokątem foremnym.
5. Prostopadłościan ma krawędzie długości 3cm, 4cm i 5cm. Oblicz pole największego prostokątnego przekroju tego prostopadłościanu.
Z góry dzięki za pomoc
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Graniastosłupy i ostrosłupy.
Najpierw pierwsze zadanie... oznacz krótszą przekątną rombu jako a, pozostałe długości jako wielokrotności a i podstaw dane do wzoru na objętość graniastosłupa
\(\displaystyle{ V=P_ph}\)
\(\displaystyle{ V=P_ph}\)
Graniastosłupy i ostrosłupy.
te 1 zadanie to tak ma byc?
V= Pp * H
V= 32 cm3
V= 1/2 * 1x * 2x * 4x
32= 1/2 * 1x * 2x * 4x
32= 4x /:4
x=8
V= Pp * H
V= 32 cm3
V= 1/2 * 1x * 2x * 4x
32= 1/2 * 1x * 2x * 4x
32= 4x /:4
x=8
Graniastosłupy i ostrosłupy.
V= Pp * H
V= 32 cm3
V= 1/2 * 1x * 2x * 4x
32= 1/2 * 1x * 2x * 4x
\(\displaystyle{ 32= 4x ^{3}}\)
\(\displaystyle{ x = \sqrt{64}}\)
x = 8
tak?
V= 32 cm3
V= 1/2 * 1x * 2x * 4x
32= 1/2 * 1x * 2x * 4x
\(\displaystyle{ 32= 4x ^{3}}\)
\(\displaystyle{ x = \sqrt{64}}\)
x = 8
tak?
Graniastosłupy i ostrosłupy.
czyli tam w 6 linijce ma byc
\(\displaystyle{ 32 = sqrt{64}\(\displaystyle{ }\)}\)
\(\displaystyle{ 32 = sqrt{64}\(\displaystyle{ }\)}\)
Graniastosłupy i ostrosłupy.
witam potrzebuje rozwiazanie do tego oblicz objetosc i pole powierzchni szescianu o krawedzi 5 cmzadania
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 11 maja 2009, o 18:04
- Płeć: Kobieta
- Pomógł: 1 raz
Graniastosłupy i ostrosłupy.
podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach 6cm i 8cm oraz kącie ostrym 60 stopni.Krótsza przekątna graniastosłupa tworzy z płaszcxzyzną podastawy kąt 45 stopni.Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa
POOOOOMMMMOOOCCCYYY!!!!!!!!!!!!!
Czekam-- 12 maja 2009, o 17:05 --justka1803 pomóż
POOOOOMMMMOOOCCCYYY!!!!!!!!!!!!!
Czekam-- 12 maja 2009, o 17:05 --justka1803 pomóż