Do kubla w ksztalcie walca o promieniu podstawy 18 cm, wypelnionego woda wpadla sniezna kula o srednicy 10 cm. O ile cm podniesie sie poziom wody w kuble?
Mi wyszedł wynik, że podniesie się o \(\displaystyle{ \frac{500}{972}}\) i dlatego nie jestem pewien czy dobrze zrobile.
Objętośc kuli o promieniu 5cm to \(\displaystyle{ \pi*\frac{4}{3}*125= \frac{500}{3}\pi [cm^{3}]}\).
Pole podstawy walca to \(\displaystyle{ \pi*18*18=324\pi [cm^{2}]}\).
Teraz dzieląc obj. kuli przez pole podstawy walca otrzymujemy, o ile poziom wody się podniósł, czyli \(\displaystyle{ \frac{500}{972} [cm]}\).
Czyli ty masz dobrze