Do prostopadłościannego akwarium wlano 96 l wody...
Do prostopadłościannego akwarium wlano 96 l wody...
Do prostopadłościannego akwarium wlano 96 l wody, która wypełniła akwarium do wysokości 30 cm. Obwód dna akwarium jest równy 240 cm. Oblicz wymiary dna akwarium wiedząc ze są one wyrażone liczbami naturalnymi.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Do prostopadłościannego akwarium wlano 96 l wody...
\(\displaystyle{ 1l=1dm^{3}}\)
Dany jest prostopadłościan, w którym:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+2b=24 \\ h=3 \\ a \cdot b \cdot h=96 \end{cases}}\)
Jednostki to \(\displaystyle{ dm}\).
Pozdrawiam.
Dany jest prostopadłościan, w którym:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+2b=24 \\ h=3 \\ a \cdot b \cdot h=96 \end{cases}}\)
Jednostki to \(\displaystyle{ dm}\).
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 3 maja 2009, o 11:11 przez miki999, łącznie zmieniany 2 razy.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Do prostopadłościannego akwarium wlano 96 l wody...
Nalana woda tworzy prostopadłościan.
1. Jeżeli \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) oznaczymy jako krawędzie podstawy, to obwód podstawy wynosi \(\displaystyle{ 24\ dm}\) (\(\displaystyle{ 2a+2b=24}\)).
2. Jeżeli \(\displaystyle{ h}\) oznaczymy jako wysokość (do której sięga woda) to: \(\displaystyle{ h=3\ [dm]}\)
3. Wiemy również, że łącznie wlano 96l wody, czyli nalana woda ma objętość \(\displaystyle{ 96dm^{3}\ (\ a \cdot b \cdot h=96)}\)
Mamy 3 zależności, z których tworzymy układ równań.
1. Jeżeli \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) oznaczymy jako krawędzie podstawy, to obwód podstawy wynosi \(\displaystyle{ 24\ dm}\) (\(\displaystyle{ 2a+2b=24}\)).
2. Jeżeli \(\displaystyle{ h}\) oznaczymy jako wysokość (do której sięga woda) to: \(\displaystyle{ h=3\ [dm]}\)
3. Wiemy również, że łącznie wlano 96l wody, czyli nalana woda ma objętość \(\displaystyle{ 96dm^{3}\ (\ a \cdot b \cdot h=96)}\)
Mamy 3 zależności, z których tworzymy układ równań.
Ostatnio zmieniony 3 maja 2009, o 11:11 przez miki999, łącznie zmieniany 2 razy.
Do prostopadłościannego akwarium wlano 96 l wody...
Mógłbyś napisać jaki to układ tych rówanań bo jakoś dalej tego nie czaję.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Do prostopadłościannego akwarium wlano 96 l wody...
W 1. moim poście został umieszczony ten układ równań, z którego wystarczy obliczyć \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\).
Przeczytaj zdanie po zdaniu to, co napisałem powyżej i powiedz, czego nie rozumiesz.
Przeczytaj zdanie po zdaniu to, co napisałem powyżej i powiedz, czego nie rozumiesz.
Do prostopadłościannego akwarium wlano 96 l wody...
Nie rozumiem skąd 2400dm i skąd 300dm jeżeli w zadaniu jest 30 cm i 240 cm.
2a+2b=2400+h=300+abh=96 czy taki układ równań.
2a+2b=2400+h=300+abh=96 czy taki układ równań.