Eh witam, znowu borykam się z problemem zadania. Oto treść:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość oraz krawędź boczna mają długość 6. Ostrosłup podzielono na 8 jednakowych ostrosłupów trójkątnych. Oblicz długości krawędzi bocznych każdego z otrzymanych ostrosłupów.
Proszę o odpowiedź, pozdrawiam.
Ostrosłup podzielony na 8 różnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 1 kwie 2009, o 16:28
- Płeć: Kobieta
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
Ostrosłup podzielony na 8 różnych.
napewno dobrze przepisalas zADANIE? bo z tego wynika ze
\(\displaystyle{ 6^{2}+(\frac{a\sqrt{2}}{2})^{2}=6^{2}}\)
\(\displaystyle{ a=0}\)
\(\displaystyle{ 6^{2}+(\frac{a\sqrt{2}}{2})^{2}=6^{2}}\)
\(\displaystyle{ a=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 1 kwie 2009, o 16:28
- Płeć: Kobieta