Pole trojkata z wpisanym kwadratem
Pole trojkata z wpisanym kwadratem
Podstawa trojkata rownoramiennego ma dlugosc 12cm. W trojkat ten wpisano kwadrat o boku dlugosci 9cm w taki sposob ze dwa wierzcholki kwadratu naleza do podstawy a pozostale dwa do ramion trojkata. Oblicz pole trojkata.
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 23 lut 2009, o 20:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 1 raz
Pole trojkata z wpisanym kwadratem
Mała podpowiedź, podziel trójkąt i kwadrat na połowy wzdłuż wysokości opuszczonej na podstawę trójkąta, a resztę obliczamy z twierdzenia Pitagorasa.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 30 kwie 2009, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Pole trojkata z wpisanym kwadratem
Sprobuj z podobienstwa trojkatów.
Odcinek x (od wierzcholka podstawy do wierzcholka kwadratu) wynosi 1,5.
\(\displaystyle{ 2x = 12-9}\)
\(\displaystyle{ x = 1,5}\)
i potem podobienstwo no albo tales
\(\displaystyle{ \frac{1,5}{6} = \frac{9}{h}}\) gdzie h to wyskosc trojkata.
powodzenia
Odcinek x (od wierzcholka podstawy do wierzcholka kwadratu) wynosi 1,5.
\(\displaystyle{ 2x = 12-9}\)
\(\displaystyle{ x = 1,5}\)
i potem podobienstwo no albo tales
\(\displaystyle{ \frac{1,5}{6} = \frac{9}{h}}\) gdzie h to wyskosc trojkata.
powodzenia