Obliczanie objętości stożka
Obliczanie objętości stożka
Pole powierzchni bocznej stożka wynosi 20 π.Tworząca stożka jest dłuższa o 1 od promienia podstawy stożka.Oblicz objętość stożka.
-
- Użytkownik
- Posty: 300
- Rejestracja: 6 lut 2009, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 39 razy
Obliczanie objętości stożka
\(\displaystyle{ \pi r l = \pi r (r+1)=20\pi \Rightarrow r^2+r=20 \Rightarrow r=4 \Rightarrow V=\frac{1}{3}\pi r^2 H = \frac{1}{3}\pi r^2 \sqrt{l^2-r^2}= \frac{1}{3}\pi 4^2 \sqrt{9}=16\pi [cm^3].}\)