Witam. Nie mogę sobie poradzić z zadaniem tego typu:
Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o wymiarach 10cm x 4cm. Wszystkie jego krawędzie boczne mają długość 13cm. Oblicz wysokość tego ostrosłupa.
Proszę o pomoc Pozdrawiam
Wysokość ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 1 kwie 2009, o 16:28
- Płeć: Kobieta
Wysokość ostrosłupa
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2009, o 21:53 przez RyHoO16, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 28 kwie 2009, o 20:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Wysokość ostrosłupa
dwa razy pitagoras:)
najpierw liczysz wysokość ściany bocznej, która ma w podstawie dłuższy bok prostokąta
\(\displaystyle{ 5^{2}+x ^{2}=169}\)
gdy wyliczysz x podtawiasz go do drugiego rownania pitagorasa:
\(\displaystyle{ 2 ^{2}+H ^{2}=x ^{2}}\) i po kłopocie:D
najpierw liczysz wysokość ściany bocznej, która ma w podstawie dłuższy bok prostokąta
\(\displaystyle{ 5^{2}+x ^{2}=169}\)
gdy wyliczysz x podtawiasz go do drugiego rownania pitagorasa:
\(\displaystyle{ 2 ^{2}+H ^{2}=x ^{2}}\) i po kłopocie:D
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 9 sty 2007, o 16:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz / Gdańsk
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 8 razy
Wysokość ostrosłupa
narysuj to sobie. albo chociaż wyobraź. masz prostokąt i rysujesz ze środka tego prostokąta wysokość taką by wszystkie krawędzie spotykające się we wierzchołku miały po 13 cm. teraz musisz obliczyć wysokość ściany tego ostrosłupa. wiesz że dwa boki jednej ściany mają po 13 cm a podstawa np 4cm czyli wysokość tej ściany wynosi \(\displaystyle{ h ^{2} +2 ^{2} =13 ^{3} \\ h ^{2} =165 \\ h= \sqrt{165}}\) i teraz ta wysokość ściany razem z wysokością ostrosłupa i połową długości dłuższego boku podstawy tworzy trójkąt prostokątny. i ponownie stosujemy twierdzenie Pitagorasa i obliczamy wysokość ostrosłupa \(\displaystyle{ H ^{2} = \sqrt{165} - 5 ^{2} \\ H ^{2} = 165-25=140 \\ H ^{2} = \sqrt{140} = 2 \sqrt{50}}\) i wg mnie taka jest odpowiedź ale moge się mylić w tym pośpiechu
o milek ma taką samą odpowiedź jak moja podstawiając na odwrót ściany więc jak widzisz kolejność nie gra roli
o milek ma taką samą odpowiedź jak moja podstawiając na odwrót ściany więc jak widzisz kolejność nie gra roli
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Wysokość ostrosłupa
d-przekątna podstawy
h-wysokość ostrosłupa
Obliczam d
\(\displaystyle{ d^2=a^2+b^2\\
d^2=10^2+4^2\\
d^2=116\\
d=2\sqrt{29}}\)
Obliczam h
\(\displaystyle{ h^2=13^2-(\frac{d}{2})^2\\
h^2=169-29\\
h^2=140\\
h=2 \sqrt{35}}\)
h-wysokość ostrosłupa
Obliczam d
\(\displaystyle{ d^2=a^2+b^2\\
d^2=10^2+4^2\\
d^2=116\\
d=2\sqrt{29}}\)
Obliczam h
\(\displaystyle{ h^2=13^2-(\frac{d}{2})^2\\
h^2=169-29\\
h^2=140\\
h=2 \sqrt{35}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 1 kwie 2009, o 16:28
- Płeć: Kobieta