Podstawą graniastosłupa prostego jest czworokąt o przekątnych długości 8cm i 6cm, wysokość graniastosłupa ma 10cm.Oblicz długość obu przekątnych tego graniastosłupa.
Proszę pomóżcie! :* Ja sobie z tym nie radzę a to jest na jutro A nauczycielka nawet nie wytłumaczyła nawet jak to zrobić ;((
Matematyka dla 2 gimnazjum
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 27 maja 2007, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 65 razy
Matematyka dla 2 gimnazjum
Powstaje Ci trójkąt prostokątny, który ma boki: wysokość graniastosłupa, przekątna czworokąta oraz przekątna graniastosłupa (przeciwprostokątna). Czyli musisz zastosować tw. Pitagorasa.
Jeżeli będzie jakiś problem, napisz swoje rozwiązanie, ja ewentualnie poprawie
Jeżeli będzie jakiś problem, napisz swoje rozwiązanie, ja ewentualnie poprawie
Matematyka dla 2 gimnazjum
8²+10²=c²
64+100=164
√164=12,80cm
6²+10²=c²
36+100=136
√136=11,66cm
Moje rozwiązanie dobre??
64+100=164
√164=12,80cm
6²+10²=c²
36+100=136
√136=11,66cm
Moje rozwiązanie dobre??