walec, pole przekroju i jego obietosc.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 20:39
- Płeć: Kobieta
walec, pole przekroju i jego obietosc.
Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 20 cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 45 stopni. Oblicz pole tego przekroju i obiętość walca.
-
- Użytkownik
- Posty: 1114
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 157 razy
walec, pole przekroju i jego obietosc.
Ponieważ przekątna przekroju osiowego jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45 stopni to ten przekrój jest kwadratem.
d = 20 cm - przekątna przekroju - kwadratu
b - średnica podstawy walca, jego wysokość (bo przekrój jest kwadratem)
T tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ d=b \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ 20 = b \sqrt{2}}\)
Dzielimy obustronnie przez \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i usuwamy niewymierność. Otrzymujemy:
\(\displaystyle{ b=10 \sqrt{2}}\)(cm)
\(\displaystyle{ P _{przekroju}=b ^{2}=(10 \sqrt{2}) ^{2} = 200(cm ^{2})}\)
d = 20 cm - przekątna przekroju - kwadratu
b - średnica podstawy walca, jego wysokość (bo przekrój jest kwadratem)
T tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ d=b \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ 20 = b \sqrt{2}}\)
Dzielimy obustronnie przez \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i usuwamy niewymierność. Otrzymujemy:
\(\displaystyle{ b=10 \sqrt{2}}\)(cm)
\(\displaystyle{ P _{przekroju}=b ^{2}=(10 \sqrt{2}) ^{2} = 200(cm ^{2})}\)
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2009, o 20:02 przez Mruczek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10232
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2365 razy
walec, pole przekroju i jego obietosc.
\(\displaystyle{ d=20cm \\
\tg 45^o =1 \Leftrightarrow H=2r \\
2r=\frac{d}{\sqrt{2}} \\
r=5\sqrt{2} \\
P=2r \cdot H=(2r)^2=200cm^2 \\
V=\pi r^2 \cdot H=50\pi \cdot 10\sqrt{2}=500\pi \sqrt{2}}\)
\tg 45^o =1 \Leftrightarrow H=2r \\
2r=\frac{d}{\sqrt{2}} \\
r=5\sqrt{2} \\
P=2r \cdot H=(2r)^2=200cm^2 \\
V=\pi r^2 \cdot H=50\pi \cdot 10\sqrt{2}=500\pi \sqrt{2}}\)