objętość graniastosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Manwena
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 8 wrz 2008, o 15:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 7 razy

objętość graniastosłupa

Post autor: Manwena »

Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt ABC, w którym\(\displaystyle{ \left| \sphericalangle BAC \right| = \frac{ \Pi}{6}, \left| \sphericalangle ACB \right| = \frac{7 \Pi}{12}}\) i długość wysokości C C_{1} wynosi 2cm. Przekątna ściany bocznej o najmniejszym polu tworzy z płaszczyzną podstawy kąt \(\displaystyle{ \alpha= \frac{ \Pi}{4}}\). Oblicz objętość tego graniastosłupa.

Ja zrobiłam to zadanie tylko nie wiem czy dobrze, wynik wychodzi mi taki sam jak w odp. ale nie jestem pewna czy dobrze zaznaczyłam kąt z płaszczyzną podstawy. Ja go zaznaczyłam między przekątną a bokiem podstawy czy to dobrze? Proszę o pomoc.
milek160
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 28 kwie 2009, o 20:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

objętość graniastosłupa

Post autor: milek160 »

Powiem nawet bardzo dobrze zaznaczyłaś ten kąt:)
Manwena
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 8 wrz 2008, o 15:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 7 razy

objętość graniastosłupa

Post autor: Manwena »

dzięki:)
ODPOWIEDZ