bryla kat
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
bryla kat
No więc tak:
-rysujesz wysokość w stożku
-patrzysz na przekrój i widzisz piękny trójkąt równoboczny. Wysokośc w takim trójkącie jest rowna:
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\) z tym że \(\displaystyle{ a=2r}\) dlatego\(\displaystyle{ h=r \sqrt{3}}\).
- twierdzenie pitagorasa
l-tworzaca stozka
\(\displaystyle{ l+r=24}\)
\(\displaystyle{ l=24-r}\)
\(\displaystyle{ r^{2}+(r \sqrt{3})^{2}= (24-r)^{2}}\)
- obliczysz sobie r a poźniej spokojnie obętość i pole pójdzie bo wystarczy do woru podstawić.
-rysujesz wysokość w stożku
-patrzysz na przekrój i widzisz piękny trójkąt równoboczny. Wysokośc w takim trójkącie jest rowna:
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\) z tym że \(\displaystyle{ a=2r}\) dlatego\(\displaystyle{ h=r \sqrt{3}}\).
- twierdzenie pitagorasa
l-tworzaca stozka
\(\displaystyle{ l+r=24}\)
\(\displaystyle{ l=24-r}\)
\(\displaystyle{ r^{2}+(r \sqrt{3})^{2}= (24-r)^{2}}\)
- obliczysz sobie r a poźniej spokojnie obętość i pole pójdzie bo wystarczy do woru podstawić.