Ostroslup - objetosc i tangens kata

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
roXXo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 5 lut 2009, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Ostroslup - objetosc i tangens kata

Post autor: roXXo »

W ostroslupie ABCS podstawa ABC jest trojkatem prostokatnym | sphericalangle ACB|=90 stopni. Sinus jednego z katow ostrych podstawy jest rowny 0,6. Promien okregu opisanego na podstawie ma dlugosc 10cm. Wysokosc SC ostroslupa ma dlugosc 24cm. Oblicz objetosc ostroslupa oraz tangens kata nachylenia sciany bocznej ostroslupa zawierajacej przeciwprostokatna podstawy do plaszczyzny podstawy.
blanco18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 24 lut 2009, o 21:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 1 raz

Ostroslup - objetosc i tangens kata

Post autor: blanco18 »

\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}Pp *h}\)
A skoro to trójkąt to potrzebujemy długości podstawy i wysokościtrójkąta - Hm
\(\displaystyle{ \frac{Hm}{sin \alpha }= 2R}\)
\(\displaystyle{ Hm=12}\)

Aby mieć drugą przyprostokątną i podstawe potrzebujemy przeciwprostokątną i z pitagorasa wiemy, że to trójkąt prostokątny zatem bok naprzeciwko przeciwprostokątnej wynosi 90stopni
\(\displaystyle{ \frac{c}{sin90} = 2R}\)
\(\displaystyle{ c=20}\)

Liczymy z pitagorasa 2 przyprostokątną
\(\displaystyle{ 20^{2}-12^{2}=b^{2}}\)
\(\displaystyle{ b=16}\)
Co do wysokośći to chyba SO, SC to krawędź, hm?

Jeśli to SO to podstawiasz pod wzór i liczysz
ODPOWIEDZ