Stosunek boków w ostrosłupie

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
blanco18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 24 lut 2009, o 21:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 1 raz

Stosunek boków w ostrosłupie

Post autor: blanco18 »

Mam takie zadanie: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 6a, cosinus kąta zawartego między sąsiednimi ścianami bocznymi tego ostrosłupa jest równy \(\displaystyle{ \frac{7}{32}}\) Wyznacz stosunek długości krawędzi bocznej do podstawy.

I rysuje ostrosłup zaznaczam kąt przy wierzchołku, ale i do wzoru sinusów i do cosinusów brakuje mi jakiejś danej, boku albo kątu. Gdy korzystam z własności, że jest to trójkąt równoramienny, a więc mój x jest taki sam dla dwóch boków, to podstawiam to do wzoru cosinusów, jednak dochodze do wyrażenia z 2 róznymi niewiadomymi i lipa;/ proszę o pomoc:)-- 27 kwi 2009, o 19:42 --Ale już chyba wiem;] podstawiam do wzoru cosinusów, ładnie wyliczam i wychodzi mi
\(\displaystyle{ x= \frac{24}{5}a}\)
a zatem stosunek po podstawieniu wychodzi
\(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\)
dobrze mi wyszło?:]
ODPOWIEDZ