Witam
Prosze o pomoc w rozwiazaniu zadan. Bylem nie obecny na tych lekcjach i nie wiem jak to zrobic prosze o pomoc
Zad 1 Oblicz V i PC bryly powstalej przez obrot prostokata o bokach 3 i 6 wokol :
a) krotszego boku
b) dłuzszego boku
Zad 2 Przekatna przekroju osiowego walca d+10cm tworza z odstawa kat o L + 45 stopni. Oblicz V i Pc
Zad 3 10 kulek o r+12cm przekrojono na walec o takim samym promieniu podstawy.Oblicz jego wysokosc
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Stozek,Kula,Walec
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 26 kwie 2009, o 12:11
- Płeć: Mężczyzna
-
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 21:21
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 1 raz
Stozek,Kula,Walec
1. Powstanie walec i w zależności względem którego boku się będzie obracał to raz 3 będzie jego wysokością a 6 obwodem podstawy a za 2 razem odwrotnie. Podstawiasz to do wzoru i masz.
\(\displaystyle{ V=pp*h}\)
\(\displaystyle{ PC=2\pi r(r+h)}\)
2. W 2 masz trójkąt 45,90,45, z pitagorasa wyliczasz r i h i podstawiasz do wzorów.
3. Nie dokońca rozumiem treść zadania tam chyba ma być = 12cm. Masz więc r walca, a wysokość to jeśli dobrze rozumiem to "przekrojenie" to 10*12. Podstawiasz do wzoru i wyliczasz:)
\(\displaystyle{ V=pp*h}\)
\(\displaystyle{ PC=2\pi r(r+h)}\)
2. W 2 masz trójkąt 45,90,45, z pitagorasa wyliczasz r i h i podstawiasz do wzorów.
3. Nie dokońca rozumiem treść zadania tam chyba ma być = 12cm. Masz więc r walca, a wysokość to jeśli dobrze rozumiem to "przekrojenie" to 10*12. Podstawiasz do wzoru i wyliczasz:)