objętość graniastosłupa przy podanym nachyleniu przekątnej

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
gambiting
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 23 kwie 2009, o 19:34
Płeć: Mężczyzna

objętość graniastosłupa przy podanym nachyleniu przekątnej

Post autor: gambiting »

Witam! mam problem..... treść zadania jest taka:

W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna o długości d jest nachylona do podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\) . Oblicz objętość graniastosłupa,wiedząc,że \(\displaystyle{ \sin\alpha=0,2}\)

Jest to jedyne zadanie z całego zestawu z którym sobie nie potrafię poradzić. Proszę o pomoc
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

objętość graniastosłupa przy podanym nachyleniu przekątnej

Post autor: florek177 »

Ściana boczna ( H ) , przekątna podstawy - c i przekątna graniastosłupa tworzą trójkąt prostokątny.
jak masz sinus to z jedynki tryg. policz cos i tg. --> policz bok podstawy i V
gambiting
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 23 kwie 2009, o 19:34
Płeć: Mężczyzna

objętość graniastosłupa przy podanym nachyleniu przekątnej

Post autor: gambiting »

Super,bardzo dziękuję za odpowiedź
ODPOWIEDZ