Prostopadłościan wpisany w stożek
-
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 25 razy
Prostopadłościan wpisany w stożek
Dany jest stożek o promieniu postawy \(\displaystyle{ 26cm}\). Rozpatrzmy zbiór wszystkich prostopadłościanów wpisanych w ten stożek, w których stosunek długości krawędzi podstawy jest równy \(\displaystyle{ 5:12}\). Jedna podstawa każdego prostopadłościanu zawiera się w podstawie stożka, a wierzchołki drugiej podstawy należą do powierzchni bocznej stożka. Znajdź wymiary podstawy tego prostopadłościanu, który ma największe pole powierzchni bocznej.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Prostopadłościan wpisany w stożek
Kiedyś robiłem podobne - jednak podana była wysokość stożka.
[edit] Ktoś (nie mam upoważnienia do podawania nick'a) wrzucił mi na pw. rozwiązanie tego zadania (bez wysokości stożka) - ,,zniknie" ona przy szukaniu max funkcji pola.
A sam przypomniałem sobie (teraz), że zadanie o którym ja pisałem dotyczyło objętości prostopadłościanu. Więc Twojego nie robiłem - obawiałem się pomyłki w treści.
Krótko na temat zadania.
Przekątna podstawy prostopadłościanu 13x (krawędzie podstawy to 5x; 12x); przekrój przez przekątną i wierzchołek stożka; Tales (podobieństwo)
\(\displaystyle{ \frac{26}{6,5x}=\frac{H}{H-h}}\) (h - wysokość prostopadłościanu; H - stożka)
Wyznaczyć np (h) i wstawić do zależności na pole boczne \(\displaystyle{ P=34xh}\) (szukać max)
[edit] Ktoś (nie mam upoważnienia do podawania nick'a) wrzucił mi na pw. rozwiązanie tego zadania (bez wysokości stożka) - ,,zniknie" ona przy szukaniu max funkcji pola.
A sam przypomniałem sobie (teraz), że zadanie o którym ja pisałem dotyczyło objętości prostopadłościanu. Więc Twojego nie robiłem - obawiałem się pomyłki w treści.
Krótko na temat zadania.
Przekątna podstawy prostopadłościanu 13x (krawędzie podstawy to 5x; 12x); przekrój przez przekątną i wierzchołek stożka; Tales (podobieństwo)
\(\displaystyle{ \frac{26}{6,5x}=\frac{H}{H-h}}\) (h - wysokość prostopadłościanu; H - stożka)
Wyznaczyć np (h) i wstawić do zależności na pole boczne \(\displaystyle{ P=34xh}\) (szukać max)