Dlugosc przyprostokatnych w trojkacie
Dlugosc przyprostokatnych w trojkacie
W trojkacie prostokatnym \(\displaystyle{ ABC ( \sphericalangle |ABC|=90 stopni)}\) przeciwprostokatna ma dlugosc \(\displaystyle{ \sqrt{34}cm}\) i jedna z przyprostokatnych jest o 4cm dluzsza od drugiej. Przyprostokatne tego trojkata sa przeciwprostokatnymi dwoch trojkatow prostokatnych rownoramiennych. Oblicz dlugosc przyprostokatnych kazdego z tych trojkatow.
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
Dlugosc przyprostokatnych w trojkacie
Wychodzą jakies pierwiastki, to nie wiem, czy to dobrze, ale napisze:
\(\displaystyle{ x, x+4}\) - przyprostokątne danego trójkąta
z pitagorasa:
\(\displaystyle{ (x+4) ^{2}+ x ^{2}=( \sqrt{34}) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}+8x+16+x ^{2}=34}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}+4x-9=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=16-4*1*(-9)=52}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}= 2 \sqrt{13}}\)
\(\displaystyle{ x ^{+}= \frac{-4+2 \sqrt{13} }{2}= \sqrt{13}-2}\)
\(\displaystyle{ x+4= \sqrt{13}+2}\)
i to są przeciwprostokątne trojkątów prostokątnych równoramiannych
a,b - kolejno przyprostokątne tych trójkątów
\(\displaystyle{ a ^{2}+a ^{2}= (\sqrt{13}+2) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2a^{2}=13+4 \sqrt{13}+4}\)
\(\displaystyle{ a^{2}=2 \sqrt{13}+ \frac{17}{2}}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{2 \sqrt{13}+ \frac{17}{2}}}\)
i drugi trójkąt
\(\displaystyle{ b ^{2}+ b ^{2} =( \sqrt{13}-2)^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2b^{2}=13-4 \sqrt{13}+4}\)
\(\displaystyle{ b^{2}=-2 \sqrt{13}+ \frac{17}{2}}\)
\(\displaystyle{ b= \sqrt{-2 \sqrt{13}+ \frac{17}{2}}}\)
\(\displaystyle{ x, x+4}\) - przyprostokątne danego trójkąta
z pitagorasa:
\(\displaystyle{ (x+4) ^{2}+ x ^{2}=( \sqrt{34}) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}+8x+16+x ^{2}=34}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}+4x-9=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=16-4*1*(-9)=52}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}= 2 \sqrt{13}}\)
\(\displaystyle{ x ^{+}= \frac{-4+2 \sqrt{13} }{2}= \sqrt{13}-2}\)
\(\displaystyle{ x+4= \sqrt{13}+2}\)
i to są przeciwprostokątne trojkątów prostokątnych równoramiannych
a,b - kolejno przyprostokątne tych trójkątów
\(\displaystyle{ a ^{2}+a ^{2}= (\sqrt{13}+2) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2a^{2}=13+4 \sqrt{13}+4}\)
\(\displaystyle{ a^{2}=2 \sqrt{13}+ \frac{17}{2}}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{2 \sqrt{13}+ \frac{17}{2}}}\)
i drugi trójkąt
\(\displaystyle{ b ^{2}+ b ^{2} =( \sqrt{13}-2)^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2b^{2}=13-4 \sqrt{13}+4}\)
\(\displaystyle{ b^{2}=-2 \sqrt{13}+ \frac{17}{2}}\)
\(\displaystyle{ b= \sqrt{-2 \sqrt{13}+ \frac{17}{2}}}\)