ostorsłup i trapez

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
sylwia123457
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 11 mar 2009, o 16:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy

ostorsłup i trapez

Post autor: sylwia123457 »

Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest 4 razy większe od pola podstawy. Krawędź podstawy ma długość 6cm. Oblicz objętość tego ostrosłupa

ZADANIE 2
Z dwóch równoramiennych trójkątów prostokątnych złożono trapez. Ile wynosi pole trapezu wiedząc, że pole mniejszego z trójkątów jest równe 8 cm2
Madeleinee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 09:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 7 razy

ostorsłup i trapez

Post autor: Madeleinee »

zad.1

Pole postawy jest kwadratem, więc Ppostawy = 6 do kwadratu = 36cm kw.

Skoro pole boczne jest 4 razy większe od pola podstawy to trzeba Pp * 4, czyli Pb = 36 cm kw * 4 = 144cm.

Skoro Pb = 144 cm kw. to 1 ściana boczna = 144cmkw.:4=36cmkw .
Ściana boczna jest trójkątem równoramiennym, więc łatwo jest obliczyć wysokość ze wzoru na pole trójkąta 36 cm kw = 1/2 * 6cm*h / *2
72 cmkw = 6h / :6
h = 12 cm
Potem użyjesz trójkąta 30, 60 i 90 st.
z tym że kąt 30 st będzie przy wierzchołku, a kąt 60 st będzie przy podstawie.
w ten sposób obliczysz ile wynosi H ostrosłupa: a = 6cm, h = 2a = 12 cm H = 6 pierwiastków z 3

V= 1/3 * 36 cm kw * 6 pierw. z 3
V = 72 pierw. z 3 cm sześciennych,
ODPOWIEDZ