Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt ABC w którym AC=2, kąt CAB= 60 stopni, kąt ABC=45 stopni. Przekątna ściany bocznej o największym polu tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni. Wykonaj rysunek pomocniczy i oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
Proszę o popmoc, bo nie daję sobie rady.
Graniastosłup prosty
Graniastosłup prosty
oblicz boki trojkata
zaznacz wysokosc CD
i mamy:
AD = 1
\(\displaystyle{ CD =1 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ BD=1 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ BC=1 \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ bok AB=1+ \sqrt{3}}\)
czyli AB jest najdłuśży czyli on tworzy największa ściane
\(\displaystyle{ czyli H=(1+ \sqrt{3} )* \sqrt{3}=}\)
\(\displaystyle{ =3+ \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ Pole podstawy= \frac{1}{2} *(1+ \sqrt{3})* \sqrt{3}}\)
Pole caałkowite=2*pole podst +pole kazej scinay osobno
zaznacz wysokosc CD
i mamy:
AD = 1
\(\displaystyle{ CD =1 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ BD=1 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ BC=1 \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ bok AB=1+ \sqrt{3}}\)
czyli AB jest najdłuśży czyli on tworzy największa ściane
\(\displaystyle{ czyli H=(1+ \sqrt{3} )* \sqrt{3}=}\)
\(\displaystyle{ =3+ \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ Pole podstawy= \frac{1}{2} *(1+ \sqrt{3})* \sqrt{3}}\)
Pole caałkowite=2*pole podst +pole kazej scinay osobno