wyznacz wzor na V i H czworoscianu foremnego

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
kermitex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 1 lis 2005, o 07:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

wyznacz wzor na V i H czworoscianu foremnego

Post autor: kermitex »

Wyprowadz wzor na objetosc i wysokosc czworoscianu foremnego o krawedzi a. Wyznacz cos kata nachylenia krawedzi z plaszczyzna podstawy. Czy ktos moglby mi dokladnie to rozpisac i zobrazowac rysunkiem? Z gory dziekuje!
Awatar użytkownika
Comma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 647
Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B-j
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

wyznacz wzor na V i H czworoscianu foremnego

Post autor: Comma »

\(\displaystyle{ H^2+(\frac{2}{3}h)^2=a^2\\H^2+(\frac{a\sqrt{3}}{3})^2=a^2\\H^2=a^2-\frac{a^2}{3}\\H=a\sqrt{\frac{2}{3}}\\V=\frac{1}{3}\cdot\frac{a^2\sqrt{3}}{4}\cdot a\sqrt{\frac{2}{3}}\\V=\frac{a^3\sqrt{2}}{12}\\cos\alpha=\frac{\frac{2}{3}h}{a}\\cos\alpha=\frac{\frac{a\sqrt{3}}{3}}{a}\\cos\alpha=\frac{\sqrt{3}}{3}}\)
ODPOWIEDZ