udowodnij...(kąty w prostopadłościanie)

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
xxxxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 25 sty 2007, o 20:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: miasto
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 11 razy

udowodnij...(kąty w prostopadłościanie)

Post autor: xxxxx »

udowodnij, że jesli x,y,z są kątami nachylenia przekątnej prostopadłościanu odpowiednio do trzech ścian o wspólnym wierzchołku to: \(\displaystyle{ (sinx)^{2} + (siny)^{2} + (sinz)^{2} =2}\) nie wiem czemu mi tu 1 wychodzi...:/
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

udowodnij...(kąty w prostopadłościanie)

Post autor: klaustrofob »

rzutami przekątnej, której kwadrat długości wynosi \(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2}\) na trzy ściany są ich przekątne, których kwadraty długości wynoszą kolejno: \(\displaystyle{ a^2+b^2,\ b^2+c^2,\ a^2+c^2}\). teraz: \(\displaystyle{ \sin^2 x=\frac{a^2+b^2}{a^2+b^2+c^2},\ \sin^2 y=\ldots}\). podstaw i zauważ.
xxxxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 25 sty 2007, o 20:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: miasto
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 11 razy

udowodnij...(kąty w prostopadłościanie)

Post autor: xxxxx »

musialabym to na rysunku zobaczyc bo mi jak nic 1 wychodzi...
albertynka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 12 lut 2012, o 21:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Skierniewice

udowodnij...(kąty w prostopadłościanie)

Post autor: albertynka »

mnie też w tym zadaniu wychodzi 1, przecież przekatne ścian bocznych z główną przekątną tworzą te podane kąty a więc mamy do czynienia raczej z cosinusami.
ODPOWIEDZ