Dany jest kwadrat o boku długośći 24 cm. Środki sąsiednich boków i wierchołek kwadratu należący do tych boków połączono, otrzymując w ten sposób siatkę ostrosłupa. Naszkicuj ten ostrosłup i oblicz jego objętość.
Wszystko wiem jak zrobić ale mam problem z wysokością ostrosłupa Proszę o pomoc
objetosc ostrosłupa z siatki kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 19 kwie 2009, o 15:19
- Płeć: Kobieta
- aatomka
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 15 kwie 2009, o 18:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
objetosc ostrosłupa z siatki kwadratu
hmm.. coś nie tak z tym twoim zadaniem... 'i wierzchołek kwadratu należący do tych ..' chyba NIE należący
wysokość? którą wysokość?
może ustaw ten ostrosłup na najmniejszej ścianie, bo wtedy masz długosc wysokosci= bok kwadratu, a postawa to połowa małego kwadratu o boku = 1/2 boku dużego
wysokość? którą wysokość?
może ustaw ten ostrosłup na najmniejszej ścianie, bo wtedy masz długosc wysokosci= bok kwadratu, a postawa to połowa małego kwadratu o boku = 1/2 boku dużego
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 19 kwie 2009, o 15:19
- Płeć: Kobieta
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 19 kwie 2009, o 15:19
- Płeć: Kobieta
objetosc ostrosłupa z siatki kwadratu
oj nie chodzi mi dokladnie o dlugosc wysokosci ale jak ja wymierzyc
- aatomka
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 15 kwie 2009, o 18:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
objetosc ostrosłupa z siatki kwadratu
no zależy co masz dane na różne sposoby możesz liczyć wysokości...
w tym zadaniu co masz, najlepiej będzie 'postawić ten ostrosłup' na najmniejszej podstawie i wtedy wysokoscia będzie jeden z boków siatki. żeby policzyć np wysokość ostrosłupa gdy leży na największym boku musisz miec objętość i pole boku największego, i ze wzoru na objętość obliczasz
w tym zadaniu co masz, najlepiej będzie 'postawić ten ostrosłup' na najmniejszej podstawie i wtedy wysokoscia będzie jeden z boków siatki. żeby policzyć np wysokość ostrosłupa gdy leży na największym boku musisz miec objętość i pole boku największego, i ze wzoru na objętość obliczasz
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 19 kwie 2009, o 15:19
- Płeć: Kobieta