1 zad
Suma długości krawędzi wychodzącuch z jednego wierzchołka sześcianu wynosi 18cm. oblicz długość przekątnej tego sześcianu ..?
zad 2
pojemnik w kształcie walca o średnicy 20 cm i wysokości 50 cm jest pełen soku. Postanowiono przelać sok do pojemnika w kształcie prostopadłościanu którego podstawa ma wymairy 25cm i 40cm. jaka powinna byc minimalna wysokość tego pojemnika
Z góry bardzo dziękuje
Przekątna sześcianu i wysokość pojemnika
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 19 kwie 2009, o 13:30
- Płeć: Kobieta
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
Przekątna sześcianu i wysokość pojemnika
1)
Szescian ma wszystkie boki równe, i z jednego wierzchołka wychodza 3 krawędzie, dlatego też:
\(\displaystyle{ a+a+a=18}\)
\(\displaystyle{ a=6}\)
Dlugośc przekątnej szcześcianu mozna policzyć z tw Pitagorasa.
\(\displaystyle{ a^{2}+(a \sqrt{2})^{2}=d^{2}}\)
2)
Podpowiedź: Uzaleznij wszystko od objetosci.
\(\displaystyle{ V_{w}=\Pi*R^{2}*H}\)
a to będe liczył w dm, będą mniejsze liczby
\(\displaystyle{ V_{w}=25\Pi (dm^{3})}\)
\(\displaystyle{ V_{p}=a*b*h=10h (dm^{3})}\)
\(\displaystyle{ 10*h=25*\Pi}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{25*\Pi}{10}}\)
\(\displaystyle{ h=2,5 * \Pi (dm) = 25*\Pi (cm)}\)
Szescian ma wszystkie boki równe, i z jednego wierzchołka wychodza 3 krawędzie, dlatego też:
\(\displaystyle{ a+a+a=18}\)
\(\displaystyle{ a=6}\)
Dlugośc przekątnej szcześcianu mozna policzyć z tw Pitagorasa.
\(\displaystyle{ a^{2}+(a \sqrt{2})^{2}=d^{2}}\)
2)
Podpowiedź: Uzaleznij wszystko od objetosci.
\(\displaystyle{ V_{w}=\Pi*R^{2}*H}\)
a to będe liczył w dm, będą mniejsze liczby
\(\displaystyle{ V_{w}=25\Pi (dm^{3})}\)
\(\displaystyle{ V_{p}=a*b*h=10h (dm^{3})}\)
\(\displaystyle{ 10*h=25*\Pi}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{25*\Pi}{10}}\)
\(\displaystyle{ h=2,5 * \Pi (dm) = 25*\Pi (cm)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 19 kwie 2009, o 13:30
- Płeć: Kobieta
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
Przekątna sześcianu i wysokość pojemnika
hmm do 1??monika1504 pisze:a możesz mi podać całe rozwiązanie
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 19 kwie 2009, o 13:30
- Płeć: Kobieta
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
Przekątna sześcianu i wysokość pojemnika
Ale w 2 jest już odpowiedz xD
A w 1 będzie wynik \(\displaystyle{ d= 6\sqrt{3}}\).
A w 1 będzie wynik \(\displaystyle{ d= 6\sqrt{3}}\).
Przekątna sześcianu i wysokość pojemnika
a)Jaką długość ma przekątna szescianu o krawedzi 10cm.
b)Jaką obiętość ma szescian o przekątnej długości 1m.
c)Jakie pole powierzchni ma szescian o przekątnej długości p?
b)Jaką obiętość ma szescian o przekątnej długości 1m.
c)Jakie pole powierzchni ma szescian o przekątnej długości p?